"Kanske känns det obehagligt med ett gynbesök och ångesten gör att man struntat i det."

Elina Sjöberg

Elina Sjöberg


27, TV-profil Temptation Island, Falun

Det är så lätt att prioritera bort sig själv ibland. En sån sak som att gå på cellprovtagningen när kallelsen kommer, blir lätt något som skjuts upp till senare. Kanske känns det obehagligt med ett gynbesök och ångesten gör att man struntat i det. Fast sanningen är att det tar 5 minuter och är den bästa livräddningen. Det är så himla viktigt att man pushar sig att gå på sina cellprover när kallelsen kommer och att man även vet om att så länge cellförändringarna upptäcks i tid så är det ingen fara.

Dom där få raderna på ett vitt papper som får en att rysa in i märgen, cellförändringar. För mig var cellförändringar cancer, jag visste inte mycket om dess innebörd men just där och då skenade tankarna på insidan när det stod att jag måste opereras. Idag vet jag att cellförändringar inte alls behöver betyda cancer. Det tar oftast lång tid och många år innan de utvecklas. Men just där och då med dålig information om det blev jag lite skraj fastän jag inte berättade för någon.

Man har allt att vinna på att våga sig dit helt enkelt! Jag vill gärna slå hål på den där rädslan att man kanske inte kan få barn efteråt. Det var något som jag orolig för men jag fick en liten flicka för snart fyra månader sedan trots endometrios och konisering för cellförändringar CIN 2. Om du inte redan har gått på ditt cellprov- se till att boka in det gå på det nu direkt! Ta med en vän om det känns bättre och pusha varandra att gå.